Hem
vin
mat
kultur
TV
EVENTS

5 Klassiska Portugisiska Rätter Du Måste Smaka

Mera än recept – det här är ätbara vykort från Portugal.

Jonathan Falk Ferreira

May 18, 2025

Av: Redaktionen, Den Portugisiska Vinklubben | Maj 2025

Portugal är ett land där varje region har sin egen smak – bokstavligen. Från de gröna kullarna i norr till de solstekta slätterna i Alentejo har det här lilla men mäktiga landet byggt upp en matkultur som är rustik, rik och djupt själfull. Och visst, vi älskar att prata om pastéis de nata eller en skön sardinbild då och då – men Portugals kulinariska arv är så mycket mer än dessert och grillad fisk.

Här kommer vår introduktion till fem av Portugals mest ikoniska rätter – med historia, regional identitet och såklart… vad du ska dricka till.

1. Bacalhau à Brás – Lissabons salta kärleksaffär

Härstammar från: Lissabon
Innehåller: Torkad och saltad torsk, lök, strimlad potatis, ägg, oliver, persilja
Därför är den viktig: Det här är Portugal på en tallrik – enkel, mustig och fylld av berättelser

Vi börjar med rätten som finns i minst 365 varianter – en för varje dag på året. Bacalhau (saltad torsk) är inte bara en ingrediens i Portugal. Det är en livsstil. En gång i tiden livsnödvändigt för överlevnad – idag en smak av nostalgi.

Bacalhau à Brás är en av Lissabons mest älskade tolkningar: strimlad torsk stekt med karamelliserad lök och frasig potatis, blandad med krämiga ägg och toppad med oliver och persilja. Salt, mjukt och krispigt i perfekt harmoni.

Kuriosa: Rätten sägs ha uppfunnits av en krögare vid namn Brás i kvarteret Bairro Alto – numera känt för sitt nattliv, sin bohemiska själ… och sin bacalhau.

Drick till: Ett friskt vitt Vinho Verde eller en krispig Arinto från Bucelas. Den pigga syran bryter av snyggt mot sältan och lyfter oliverna.

2. Cozido à Portuguesa – Bondens festmåltid

Härstammar från: Hela landet (med lokala variationer)
Innehåller: Fläsk, nötkött, kyckling, chouriço, blodkorv, kål, potatis, morötter, ris
Därför är den viktig: Ett långkok som kokar fram hela Portugals bondetradition

Cozido à Portuguesa är comfort food på portugisiska. Det är en rejäl gryta med kött, korv och grönsaker – långkokt så att allt smälter ihop i en rustik symfoni. Det är inte fancy. Det är fantastiskt.

I Azorerna lagas den ibland under jorden i vulkanisk jord. I norr tar rökt korv över. Men grundidén är alltid densamma: ta tillvara på allt, bjud in alla.

Cozido är mer än mat – det är ett sätt att leva. En ritual som speglar portugisisk gästfrihet, enkelhet och gemenskap.

Drick till: Ett mustigt rött från Dão eller en tät Bairrada. Du behöver ett vin med ryggrad som orkar med hela sällskapet i grytan.

3. Caldo Verde – Folkets soppa

Härstammar från: Minho, Norra Portugal
Innehåller: Kål (couve galega), potatis, lök, vitlök, olivolja, chouriço
Därför är den viktig: Portugals själ i skålform

Caldo Verde ser enkel ut. Men den bär på tunga traditioner. Född i Minho – där Vinho Verde också har sina rötter – blev den snabbt vardagsmat såväl som festmat. Mjuk, vitlökig, grön av strimlad kål och serverad med en skiva stark chouriço.

Det är en rätt som hör hemma på såväl bondgårdar som på stadens folkfester. Den symboliserar motstånd, gemenskap och hemkänsla – från farmors kök till nattens sista måltid i Porto.

Caldo Verde är för Portugal vad ramen är för Japan – enkel, älskad, och personlig.

Drick till: Ett spritsigt Vinho Verde från Minho. Soppa och vin talar samma dialekt här.

4. Leitão à Bairrada – Stekarnas stek

Härstammar från: Bairrada, Centrala Portugal
Innehåller: Spädgris, vitlök, pepparpasta, lagerblad, vitt vin, ister
Därför är den viktig: Regionens stolthet – och en mästarklass i grillkonst

Leitão à Bairrada är ingen vanlig stek. Det är spädgris marinerad i vitlök, massa de pimentão (en paprika- och vitlökspasta), lagerblad och vitt vin – sedan långsamt grillad i vedugn tills skinnet är knaprigt och köttet smälter i munnen.

Bairrada må vara mest känd för sitt mousserande vin – men för portugiserna är det här området också synonymt med perfekt tillagad spädgris.

I byn Mealhada kan du till och med följa “Leitão-rutten” – en matresa dedikerad helt till spädgris. Ja, det är lika gott som det låter.

Drick till: Ett lokalt espumante. Bubblorna skär genom fettet och gör varje tugga till en ny början.

5. Arroz de Marisco – Havet i en skål

Härstammar från: Kustområden i södra och centrala Portugal
Innehåller: Räkor, musslor, hjärtmusslor, ris, tomat, vitlök, koriander, vitt vin
Därför är den viktig: En festmåltid med smak av hav och kärlek

Om Spanien har sin paella, så har Portugal sitt arroz de marisco. Men de är inte samma sak. Portugals version är lös, nästan som en risig gryta, och fullmatad med havets skatter. Den är rörig, rik, och totalt beroendeframkallande.

Du lagar den när hela familjen kommer över. Eller beställer den efter en dag på stranden. Det är lyxig vardagsmat – om det nu finns något sånt i Portugal.

Tänk dig att någon släpper ner ett fisknät i en varm tomatgryta, toppar med färska örter och kallar det middag.

Drick till: Ett mineraliskt vitt från Encruzado eller ett friskt Alvarinho från Monção. Eller en lätt kyld röd från Setúbal om du vågar.

Vad förenar alla dessa rätter?

Portugisisk mat är regional, rustik och äkta. Den är född i bondgårdar, fiskelägen och bykrogar. Den berättar historier – om svunna tider, om firanden, om slit och stolthet.

Och framför allt: den är till för att delas.

Så nästa gång du smuttar på ett rött från Bairrada eller bläddrar i en portugisisk vinlåda – stanna inte vid glaset. Släpp in maten. Laga en berättelse. Smaka på ett land. Och berätta gärna vad som puttrar hemma hos dig.

Vill du ha recept, vinparningar och restips direkt i inboxen?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller följ oss på Instagram @portugisiskavinklubben.

läs mer

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev

Var först med det senaste om vin, mat, kultur och allt det goda från Portugal!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Genom att registrera dig godkänner du vår Privacy Policy och samtycker till att ta emot marknadsförings och kontorelaterade e-postmeddelanden.

Nyheter

Gemenskap

User Training for CMS Success

Training users to maximize CMS potential.

Läs mer
Vin

Márcio Lopes och det nya Alvarinho

Friskt, finstämt och fullt av karaktär

Läs mer
Mat

Var man äter i Porto 10 ställen som fångar stadens själ

En DPVK-guide till vin, vågor och vad som ligger på tallriken

Läs mer
Resor

Developing a Content Strategy for Your CMS

Creating a roadmap for content management.

Läs mer