Hem
TV
vin
mat
kultur
EVENTS

Besöket hos Joana Santiago del två

När vi återväner till Quinta de Santiago för den andra delen av vårt möte

Jonathan Falk Ferreira

November 19, 2025

med Joana Santiago kommer vi närmre arbetet på familjegården. Det här mötet handlar det om drivkrafterna bakom vinerna och om det som sker bortom det man ser i glaset.

Rötterna och återvändandet

Vi får bland annat besöka hennes farmors gamla vinhus, ett rum som fortfarande bär doften av gamla fat och fuktigt trä. Här berättar Joana mer ingående om hur allt började. Hon beskriver hur hon efter flera år som jurist kände att hon saknade den konkreta kopplingen till något eget. År 2009 återvände hon till Moncão för att ta ansvar för familjens marker, ett steg som handlade om att fortsätta familjens arbete med tydligare långsiktighet och mening. 

Vinhuset som vändpunkt

Startskottet kom som en önskan från hennes farmor och det var ingenting Joana kunde avböja. Joana beskriver hur hon ofta satt i huset på kvällarna och formulerade vad hon ville att Quinta de Santiago skulle vara. Hon ville skapa viner som hade tydlig förankring i Monção men som samtidigt tillät variation och utforskande.

Samarbetet som formade riktningen

Det var i den andan hon inledde sitt samarbete med vinmakaren Nuno Mira do Ó. Nuno hade den tekniska kompetensen och Joana hade den övergripande riktningen. Tillsammans skapade de en arbetsmetod där flera vinifieringsspår får löpa parallellt för att bredda uttrycket inom ramen för samma druva.

Under samtalet beskriver hon hur de arbetar med olika jäsningsmiljöer för att belysa olika egenskaper i Alvarinho. En del av skörden jäser i stål för att bevara renheten. En annan del får vila längre på sin fällning för att skapa mer textur. En tredje del läggs i amforor för att ge en annan typ av utveckling. Målet är att visa bredden inom Monção utan att lämna regionens grundläggande identitet.

Alvarinho i nya riktningar

Joana förklarade också hur hon och Nuno ofta återkommer till frågan om vad ett vin från Monção behöver uttrycka. De vill behålla områdets särdrag men samtidigt visa fler dimensioner av druvan. Granitrik jord, stora temperaturskillnader och en balans mellan friskhet och mognad ger förutsättningar för variation, och de använder dessa förutsättningar fullt ut.

En producent i utveckling

I den andra delen får vi en tydlig bild av Joana som producent. Hon arbetar med respekt för familjens arv men med ett systematiskt och långsiktigt intresse för utveckling. Hennes syn på vin handlar om att förstå och använda platsens möjligheter.

Att sitta i det gamla vinhuset och lyssna på Joanas och Nunos beskrivningar av sitt arbete gav en konkret bild av hur projektet hålls samman. Det är en kombination av tradition, metodik och ett kontinuerligt utforskande av vad Alvarinho från Monção kan vara.

I vår serie vill vi komma nära de vinmakare som på olika sätt påverkar Portugals vinlandskap just nu. Mötet med Joana visar hur en producent kan förvalta ett arv och samtidigt fördjupa förståelsen för sin region genom att utforska vägar som inte vandrats tidigare.

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev

Var först med det senaste om vin, mat, kultur och allt det goda från Portugal!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Genom att registrera dig godkänner du vår Privacy Policy och samtycker till att ta emot marknadsförings och kontorelaterade e-postmeddelanden.

Nyheter

Kultur

Att upptäcka Portugal på nytt

Vi startade Den Portugisiska Vinklubben för att dela en del av Portugal som ofta inte når fram när vi handlar med vin.

Läs mer
Vin

Nuno Mira do Ó och Druida Reserva Encruzado

I slutet av oktober får Sverige besök av ett namn som under det senaste decenniet blivit ett av de mest omtalade i Portugals vinvärld.

Läs mer
Mat

Första stoppet i Porto

När planet landar i Porto finns det alltid ett självklart första mål.

Läs mer
Events

En Måndag i Månaden på Cork Vinbar

En ny tradition i Stockholm

Läs mer