Hem
TV
vin
mat
kultur
EVENTS

DPVK Avsnitt 2: Ett samtal med Markus Welin från Savant

Från trender till tillit en sommeliers blick på vart vinet är på väg

Jonathan Falk Ferreira

July 24, 2025

I det andra avsnittet av DPVK Conversations byter vi perspektiv från Portugal till Sverige, från producent till publik. Den här gången bjuder vi in någon som formar hur vi dricker: Markus Welin, sommelier, vinimportör och grundare av vinbaren Savant i Stockholm.

Samtalet spelades in på Sensum över två portugisiska viner ett med rötterna i det antika och ett framåtblickande. Resultatet blev ett ärligt, ödmjukt och befriande otillrättalagt samtal om naturvin, förändrade smakpreferenser och framtiden för portugisiska vinmakare i Sverige.

Möt Markus Welin

Markus började där många i branschen börjar vid disken. En gång i tiden var han inbiten cocktailfantast, men det var något annat som drog mer. Vinets nyanser, motsägelser och känslomässiga djup lockade.

Efter sommelierutbildning och tidig inspiration från sin fru (också sommelier) fick han upp ögonen för naturvin under sin tid hos stjärnkocken Daniel Berlin i Skåne. Där, med hjälp av pionjärer som Pontus Eriksson och Sune Rosforth, satte han ihop sin första vinlista ett ögonblick som formade allt.

Sedan dess har han hållit sig på sin bana.

Filosofin bakom Savant

När Markus öppnade Savant var målet aldrig att skapa en hypebar. Det handlade om något annat att bygga en hållbar plats, där hans värderingar kunde få ta plats. En vinbar som öppnade tidigt, serverade kaffe, och där nyfikenhet alltid var viktigare än prestige.

“I början försökte jag ha något för alla ekologiskt, biodynamiskt, naturligt. Men ingen brydde sig,” berättar han. “Så jag slutade kompromissa. Började jobba med det jag själv trodde på. Och då kom människorna.”

Savant blev mer än en bar. Det blev ett ställningstagande.

En smak av då och nu

Under avsnittet provade Markus två viner från Portugal båda med tydliga röster.

Det första: en Loureiro från ett traditionellt vinhus, numera uppköpt av en av de stora aktörerna. Hög alkohol, lång fatlagring och tydlig pondus. 

Sedan kom kontrasten: ett livligt vin från Duckman, Maria Patos konstnärliga vinpersona. En blandning av Baga och Maria Gomes osvavlad, lätt oxiderad och sprudlande. “Här känner du platsen. Druvan. Det lever.”

Skillnaden blev ett avstamp till något större: vad vill vi egentligen ha av vin idag?

Portugals nya röst

Markus är ingen Portugalexpert det säger han själv. Men han dricker sig dit. Och det han ser är ett vinland i förändring.

“Det finns en ny stolthet i Portugal. Ett självförtroende. Fler vinmakare vågar tro på sina egna druvor och sin egen jord. Man ser bortglömda sorter plockas fram igen och nya profiler växa fram.”

Han nämner Aparte, Duckman och andra mindre producenter som sakta men säkert skriver om bilden av portugisiskt vin. Inte genom att anpassa sig utan genom att stå för det de är.

För svenska vinälskare finns det fortfarande mycket att upptäcka.

“Många här ser fortfarande Portugal som Douro eller Portvin. Men det är så mycket mer. Det handlar inte om att förenkla det handlar om att bjuda in.”

Mer än en trend

Naturvin må ha börjat som en trend men för Markus har det alltid handlat om något djupare. Att lyssna.

Lyssna på druvan. På jorden. På människorna.

“Vin ska vara ett socialt verktyg,” säger han. “Inte något att skryta om. Visst, vissa flaskor får en att jubla. Men i slutändan är det bara jäst druvmust. Det är till för att dela.”

Och det är precis vad DPVK Conversations vill vara. Ett rum för delande. För berättelser, smaker och människor.

Oavsett om du är nyfiken på naturvin eller redan en Duckman-devotee  det här avsnittet bjuder på en lågmäld men kraftfull inblick i hur vinets framtid formas. Och hur Portugal långsamt men säkert gör sig hörd, även långt bort från sina vingårdar.

Tack för att du lyssnar.

Och som Markus avslutade:

“Obrigado e ciao!”

läs mer

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev

Var först med det senaste om vin, mat, kultur och allt det goda från Portugal!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Genom att registrera dig godkänner du vår Privacy Policy och samtycker till att ta emot marknadsförings och kontorelaterade e-postmeddelanden.

Nyheter

Kultur

Surfing i Portugal där Atlanten berättar historier

Från Nazarés odjur till Ericeiras morgonglitter

Läs mer
Vin

Systembolagets Portugisiska favoriter i Juli

I juli lyfter vi på hatten för tre vita portugisiska viner som inte ropar utan samtalar.

Läs mer
Mat

Var man äter i Porto 10 ställen som fångar stadens själ

En DPVK-guide till vin, vågor och vad som ligger på tallriken

Läs mer
Events

Katsu, vin och en riktigt fin söndag

När Portugal och Tokyo möttes vid bordet

Läs mer