Hem
vin
mat
kultur
TV
EVENTS

Vad menar vi egentligen med New Portugal?

Det är inte en trend. Det är en riktning.

Jonathan Falk Ferreira

May 18, 2025

Av Den Portugisiska Vinklubben | Maj 2025

Vi säger det ganska ofta. New Portugal.
Men vad menar vi egentligen?

Är det en naturvinsbar i en före detta verkstad? Ett portugisiskt kök där fiskgryta möter fermenterad purjolök? En pastéis de nata som serveras till klubbmusik i ett konstgalleri? Ja. Men också nej.

För det handlar inte om något som är nytt för sakens skull. Det handlar om en generation som inte försöker göra upp med det gamla – utan göra det ärligt. Vända sig mot rötterna, gräva där man står, och sedan skapa något som känns. På riktigt.

New Portugal är Portugal utan filter. Stadigt förankrat i tradition – men med blicken rakt framåt.

Det börjar i jorden

Det mesta gör ju det, om man tänker efter. Och just nu rör det sig i vingårdarna. Inte i Bordeauxkloner och ståltanks. Utan i små odlingar med gamla druvsorter som ingen utanför byn ens kan uttala. I sandjord i Colares. I skuggiga sluttningar i Bairrada. I kalkrika jordar i Óbidos där Castelão får andas hav.

Det är vin som smakar mer än bara frukt. Det smakar plats. Omsorg. Rörelse. Det är låg svavel, noll attityd och 100 % känsla.

Och det vackra? Det känns inte som något nytt. Det känns bara som något äkta.

Maten har vaknat också

Klassikerna finns kvar – klart vi älskar vår bacalhau. Men i New Portugal får de sällskap av något annat. Något oväntat. Det är sardiner med miso. Açorda som skummar. Torsk med rökt smör och syltad lök från din grannes gård.

Kockarna bakom? De är inte trendiga. De är ärliga. Folk som Leonor Godinho, Aurora Goy och André Magalhãeslagar mat med känsla, med minne, med ryggrad.

Det handlar inte om att "modernisera" det portugisiska köket.
Det handlar om att tala sitt språk, här och nu.

Och det stannar inte vid tallriken

New Portugal rör sig överallt. I keramiken. I musiken. I hur folk startar företag. Det är små producenter som gör saker långsamt, medvetet, nära. Det är människor som planterar skog istället för att trycka etiketter. Det är barer som också är bokförlag. Gallerier som är restauranger. Kollektiv där maten, konsten och vardagen får flyta ihop.

New Portugal suddar ut linjerna – och det är det som gör det så levande.

Portugal, fast med lite mer klös

Låt oss vara tydliga: New Portugal är inte ett brott med det gamla.
Det är en kärleksförklaring till det – men med ny energi.

Värmen är kvar. Genuiniteten. Familjelunchen. Skuggan under korkeken. Men nu står det sida vid sida med naturvin, poesi på husväggar, och DJ-set med fado i basgången.

Portugal har alltid haft själ. Men just nu har det också momentum.

Så vad menar vi med New Portugal?

Vi menar folk som vågar göra nytt – utan att tappa var de kommer ifrån.
Vi menar plats före prestige.
Vi menar berättelser som smakar jord och salt och framtid.

Det handlar inte om att göra Portugal coolt.
Det handlar om att visa att det alltid varit det.

Vill du upptäcka det själv?
Följ oss på @portugisiskavinklubben där vi lyfter det Portugal vi dricker, älskar och lever – i den gamla världen, fast med ny puls.

läs mer

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev

Var först med det senaste om vin, mat, kultur och allt det goda från Portugal!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Genom att registrera dig godkänner du vår Privacy Policy och samtycker till att ta emot marknadsförings och kontorelaterade e-postmeddelanden.

Nyheter

Gemenskap

User Training for CMS Success

Training users to maximize CMS potential.

Läs mer
Vin

Márcio Lopes och det nya Alvarinho

Friskt, finstämt och fullt av karaktär

Läs mer
Mat

Var man äter i Porto 10 ställen som fångar stadens själ

En DPVK-guide till vin, vågor och vad som ligger på tallriken

Läs mer
Resor

Developing a Content Strategy for Your CMS

Creating a roadmap for content management.

Läs mer